Friday, November 2, 2007

Sarkozy GDO'lari yasakladi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün bir çevre devrimi çağrısı yaptı. Bir çok şeye değinen Sarkozy, 2010’a kadar akkor ampüllerin kullanımının ve genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin ticari üretiminin yasaklanacağına dair söz verdi.

Fransa – AB’nin en büyük tarım üreticisi – Avrupa’da genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerini yasaklayan altıncı hükümet olacak (Avusturya, Almanya, Yunanistan, Macaristan ve Polonya’dan sonra ). Fransa’da halihazırda yetişen tek genetiği değiştirilmiş organizma Monsanto’nun mısırı (MON810).
Sarkozy genetiği değiştirilmiş organizma üretimini durdurmakla ilgili üç iyi sebep gösterdi:

Kullanımlarıyla ilgili şüpheler.
Sağlık ve çevreye olan faydalarıyla ilgili şüpheler.
Kontrolsüz ekimleriyle ilgili kaygılar.
Greenpeace kampanya sorumlusu Geert Ritsema, "Avrupa’daki ve Avrupa dışındaki diğer hükümetleri bu olumlu gelişmeyi örnek almaya ve Monsanto, Bayer ve BASF gibi GDO üreten ve satan bir avuç çokuluslu şirketin menfaatlerini çevrenin ve vatandaşların çıkarlarının önüne koymamaya çağırıyoruz" dedi.
Kaynak :www.greenpeace.org.tr

Resim
Greenpeace aktivistleri, 12’ye 3 metre boyutlarındaki, üzerinde “GDO’yu HEMEN yasaklayın” yazan pankartı Paris’teki Zafer Anıtı’na asarak, Fransız hükümetini GDO’yu yasaklamaya çağırdılar.

No comments: