Wednesday, June 6, 2007

RUSYA`DAN (EREMURUS CLUB) GDO LARLA İLGİLİ GÜNCEL HABERLER



Çeviri : Levent KARTAL


* TRANSURALDA GM ÜRÜNLERİ KISITLAMASI

* MOSKOVADA GIDA ÜRETİCİLERİ "GDO'SUZDUR" ETİKETİYLE ETİKETLEME İSTEMİYORLAR

* RUS RESTORANTLAR MÜŞTERİLERİNİ YEMEKLERİNDE GDO OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRECEKLER

* BİLİMİNSANLARI VE HALK GDOları RUSYADA BİRLİKLTE TARTIŞACAKLAR

RUSLARI TEHLİKE BÖLGESİNDEN ÇIKARMALARI İÇİN EKOLOJİSTLER TIP YETKİLİLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDULAR
Eremurus Club
31 Mayısta Genetik Güvenliği için Tüm Ulusal Derneği GDOlara karşı bir gösteri düzenledi. Gösteri 1 Haziran'daki dünya çocuklar gününe ithaf edildi. Gösteri Rus Tüketici Haklarını koruma ve Sağlık Hizmetleri Kurumunun (Rospotrebnadzor) önünde düzenlendi. Biyogüvenlik Birliği, Sağlıklı Rusya Hareketi gibi diğer birçok dernek de gösteriye destek verdi. Gösteri katılımcıları Hekimler Odası Başkanı Gennadiy Onischenko'dan Rusyada insan tüketimi için uygun görülen tüm GD ürünlere bir moratoryum getirmesini istediler. "Doctor Onischenko, Rusyadaki çocukları koru!" ve " GDO, risk bölgesi" yazılı pankartlar taşıyorlardı. Dernekler 16 GD ürünün onay alma işlemlerinin hatalı olduğunu keşfettiler.
Şu an itibariyle aşağıdaki mahsüller Rusya'da gıda olarak onaylandı:
-Soya (3 tür) - Monsanto (2), Bayer (1);

-Mısır(6 tür) - Monsanto (4), Syngenta (1), Bayer (1);

- Patates (3 tür) - Monsanto;

- Şeker pancarı (2 tür) - Monsanto/Syngenta;

- Pirinç (1 tür) - Bayer.

Bu mahsüllerin hiçbiri Rospotrebnadzor'un kendisinin koyduğu kanunlar çerçevesinde hayvanlar üzerinde 5 nesil boyunca test edilememiştir. Bundan ötürü kamuoyu önünde tüm araştırmalar yapılıncaya kadar tüm yetkilendirmelerin geri çekilmesi gerektiğini söylüyor dernekler.
Bu senenin başlarında dernekler 16 mahsül hakkındaki moratoryumun çıkarılması için Doctor Onischenko'nun ofisine bir mektup gönderdiler ancak hiçbir yanıt almalıdılar.




TRANSURAL BÖLGESİNDE GDO'LU ÜRÜNLERİN YASAKLANMASI
Eremurus Club

Kurganskaya eyaleti yerel yetkilileri Nisan sonunda Kurganskaya bölgesindeki Gıda Ürünlerinin Kalite ve Güvenliğinin Sağlanması için Özel Önelemler hakkında bir yasayı kabul etti. Bu yasa hemen yasal olmayan adını aldı: GDO'lu Gıda Girdileri yasası, çünkü yerel bütçe parasıyla GDO'lu ürünlerin alınmasını engelliyor. 2006'da Moskovada benzer yasalar kabul edilmişti. Yasa laboratuvar ekipmanı alınması ve gıda ürünlerinde GDO'ların tespiti için bütçe ayrılmasını düzenliyor.
Birleşik Rusya grubu parlementoda çalışma arkadaşlarını bölgeyi GDOsuz bölge ilan etmeleri ve bölgedeki yerel eko-ürün üreticilerini desteklemeleri için acil eyleme çağıran bir beyanda bulundular.



MOSKOVADA GIDA ÜRETİCİLERİ "GDO'SUZDUR" ETİKETİYLE ETİKETLEME İSTEMİYORLAR

Eremurus Club

24 Nisan'da Rusya Meyve Suları Üreticileri Birliği, Askond Pastacılar Derneği, Rusya Bira ve Alkolsüz İçecek Üreticileri Birliğini de içeren on kuruluşun temsilcileri Moskova Valisi Yury Luzhkov'a bir mektup yazarak Moskova Hükümetinin Şubat 2007'de onayladığı ve daha önceden gönüllü olarak alınanan "GDO'suzdur" etiketinin zorunlu bir uygulamaya dönüşmekte olmasını şikayet ettiler.
Üreticiler Yuriy Luzhkov'dan 1 Temuz'da yürürlüğe girecek bu yasayı durdurmasını istiyorlar. Yeni yasaya göre üreticiler 16 laboratuvardan birinde gönüllü sertifikasyona girebilecekler.Bu laboratuvarların son listesi 22 Mayısta kabul edildi ve İl Meclisi denetim işlemleri içinm 50 milyon ruble ayırdı.
Üreticiler savunma olarak en büyük perakendeciler Pyaterochka ve Sedmoi'nin girişimini gösterdiler. Süpermarketlerin üreticilere 15 Temuzdan itibaren dağıttıkları gıdalara "GDO'suzdur" etiketi yapıştırmalarını tavsiye etmelerinden memnun değiller. Bunun fiyatları 0.5 ila 15 oranında artıracağını söylüyorlar.
Rusyada GDO içeren gıda ürünlerini etiketleme zorunluluğu federal tüketici yasası ile sağlanıyor.
Ancak üreticiler bu yasaya uymuyorlar. Zorunlu GDO etiketlemesinin denetimi federal yetkililerin sorumluluğunda ancak üreticilerin GDO etiketi koymalarını sağlamaya yetecek kadar kaynak ya da güçleri yok. Bağımsız uzmanlara göre GDOlarla ilgili tüketici güvenliğini sağlamanın tek yolu bölgesel GDOsuz Pazarlar için koşulları yaratmak.



RUS RESTORANTLAR MÜŞTERİLERİNİ YEMEKLERİNDE GDO OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRECEKLER

Eremurus Club

Rus Hükümeti 10 Mayıs 2007'de N276 nolu bir kararname yayınlayarak Yemek Hizmetleri Kurallarını yeniden düzenledi. Bu kararname ile müşterilere verilmesi gereken bir dizi bilgi yeniden gözden geçirilerek yenilendi. Kafeler ve restorantlar artık müşterilerini yemeklerindeki GDO içeriği hakkında bilgilendirmekle zorundalar. CIS Biyogüvenlik Birliği sekreteri Victoria Kopeykina şöyle yorumda bulundu: "Bu kesinlikle olumlu bir şey çünkü restorantlar soya sosu gibi GDO içerebilecek bir sürü farklı ürün sunuyorlar insanlara; ve etiketleme olmadığı zaman ne yediğinizi asla bilemezsiniz. Ancak yetkililierin bu kanunun uygulanmasını sağlayıp sağlayamayacakları konusunda pek emin değiliz."

No comments: