Thursday, June 28, 2007

RUS GDO LOBİCİLERİ DAVAYI KAYBETTİ !


Çeviri: Levent Kartal

30 Mayıs’ta Moskova Bölge Mahkemesi Rus Tahıl Birliği Lideri Arkadiy Zlochevskiy aleyhine karar verdi, onu ve “Ekoloji ve Hayat” dergisini Profesör Vladimir Kuznetsov’a manevi tazminat ödemeye ve tekzip yayınlamaya mahkum etti.

Rus Tahıl Birliği’nin stratejik hedeflerinden biri de, son toplantısında yönetim kurulu üyelerinden birinin de tanımladığı gibi, Rusya’da GD’li mısırı desteklemekti. Bu, oturumlar sırasında okunan bir belgeyle halka duyurularak kanıtlanmıştı.

Profesör Kuznetsov ise, GDO’ların tarımsal amaçlarla kullanılmasına karşı çıkan önde gelen Rus bilim insanlarından biridir. Çabaları sayesinde, bioçipli GDO test metodu ülkeye tanıtılmıştır.

Rus Tahıl Birliği Lideri Arkadiy’e dava açmasının nedeni 2004 yılında “Ekoloji ve Hayat” adlı dergide yayımlanan röportajıdır. Bu makalede Kuznetsov’un GD üreticileri üzerinde kontrol kurma amacının onları ipe dizmekten başka bir şey olmadığını söyledi.

Kuznetsov’un sürekli üreticileri etiketleme kanunlarını uygulamaya çağırarak ve diğer negatif kelimeleri ve tanımları kullanarak, GDO muhalifleri arasında gerçek bilim insanlarının olmadığını göstermeye çalıştı. Zlochevskiy söylemlerinden birinde, Kuznetsov’un üreticileri etiketlemeyle ilgili yasaları uymaya çağırmasına gönderme yaparak, onun şiddetle biyoteknolojiye karşı çıktığını ileri sürmüştü.

Mahkeme 2005’te bu röportajın Kuznetsov’un itibarına zarar verdiğini kararlaştırdı. Zlochevskiy temyize gitti ve hemen o yıl içinde mahkeme en sonunda Tahıl Birliği Lideri’nin yalan söylediğini onayladı.

No comments: