Thursday, April 5, 2007

Orléans çağırısı destekleme grubu




28 Mart Orléans çağırısı destekleme grubu

14 Mart Çarşamba günü, ekim mevsiminin başlanmasıyla Fransa üzerinde GDOlu bitkilerin ekilmesine moratoryum (geçici durdurma) çağrısı yapmak üzere farklı bölgeden gelen 14 kişilik bir grup, Tabiat Tarihi Müzesindeki Büyük Evrim Salonunda açlık eylemini ilan ettiler.

“4 milyar senenin evrim süreci, bugunku türlerin ve ekolojilerin çeşitliliği ortaya çıkardı.” “(Tarımın başlanmasıyla ) 10,000 seneden beri doğa, gittikçe insan cinsinin etkisi altında kalıyor.” “Evrimin geleceği nedir?” yazılı pankartlarıyla yerel ve ulusal yönetimlerin, % 80 “ne taralalarda ne tabaklarda” GDOlu gıdaları istemeyen Fransız halkına kulak vermelerini çağırıyor, “Appel d’Orléans” çağrı metnine imza topluyor (bu metnin TR çevirisi, hem ek olarak bulunabilir, hem de www.gdoceviri.blogspot.com’a gönderildi).

“Evrimin geleceği nedir?” sorusunu dile getiren, GDOların tarlalarımızdaki istila ve bunların onarılmaz sonuçları. Halkların isteklerine rağmen GDOlar, sorumluluk duygusu eksik hükümetler tarafından destkli olarak bir avuç dev tohum firması empoze ediyor.

Eylem bugüne dek aşağıdaki kurum/kuruluş tarafından destek mesajı almıştır:

collectif des faucheurs volontaires Confédération Paysanne Amis de la Terre Nature & Progrès Coordination Rurale la Fédération Nationale d’Agriculture Biologique Biocoop Bio Consom’acteurs Les Verts (lire le communiqué de presse) Attac 93 Sud Attac 94 Nord Collectif anti-OGM Ile-de-France Les Verts de Montreuil Les Verts de Fontenay-sous-Bois Les Amis de la Terre AMAP Ile-de-France Greenpeace France Agir pour l’environnement Les Amis de la Confédération paysanne Les Alternatifs Alerte OGM Comité de Soutien aux Faucheurs de Pithiviers Cyberacteurs Mouvement pour le Droit et le Respect des Générations Futures Vigilance OGM 18

Bugün ile 15 gün sürmüş olan açlık eylemi, değişik faaliyetlerle yoğunlaşmakta. Örneğin bir devlet biotechnologie laboratuvarı binasının önünde kendilerini birbirine zincirledi, polis müdahale edip karakola getirmiş; kendilerini bir Paris belediye binasının parmaklıklarına zincirleyip, belediye başkanının destekleyip desteklemediği cevabını akşama kadar beklediler. Yurtdışından da çeşitli şekilde destek eylem haberleri geliyor, örneğin Brezilya MST (Topraksızlar Hareketi)’den bir heyeti eyleme destek mesajıyla Fransız konsolusuna gitmiş. Yurtiçinde destekleme eylemleri arasında, daha ikinci gün, Greenpeace’in geceleyin 3 ton GDOlu mısırın UMP (uzun zaman Chirac destekçisi olan Fransa’nın en büyük sağ parti) merkezi önünde boşaltması, ve en azından üç ayrı bölgede (Angouleme, Périgueux, Montpellier) açlık grevlerine başlanması.

Appel d’Orléans çağrı metnine imza toplama çabaları bir yana eylemcilerin diğer faaliyetleri yönetimler üzerinde odaklaşıyor: başbakan adayları, yerel yönetimler ve belediyeler, moratoryumu destek çıkıp çıkmadıkları soruluyor, üzerinde duruluyor. Uluslar arası ve özellikle ulusal medya faaliyetlerini neredeyse günbegün takip ediyor.

Eylem faaliyetlerini : http://idf.nogm.org websitesinden takip edebilirsiniz.
Appel d’Orléans Çağrı Metni burada : www.moratoireogm.fr
Destek mesajları bu adrese yollanabilir : mdupont@confederationpaysanne.fr


No comments: