Friday, January 4, 2008

Bové GDOlara karsi aclik grevinde

KÜRESELLEŞME karşıtı ve Fransız köylü lideri Jose Bove, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin (GDO) AB tarafından yasaklanmasının yolunu açan teminat şartının kabul edilmesi için açlık grevine başladı. RTL radyosuna konuşan küreselleşme karşıtı Jose Bove, çarşamba akşamından beri 15 arkadaşı ile birlikte Paris'teki bir yerde toplandıklarını belirtti ancak yerin neresi olduğu konusunda bilgi vermedi.
Hükümet üzerine baskı kurmak amacıyla açlık grevinde olduklarını açıklayan Bove, GDOlar konusunda "sembolik bir çıkış noktası" olan Grenelle Çevre sözleşmesi'ne dikkat çekerek, bunun uygulamaya konulmasını istedi. Aksi takdirde bunun medyatik bir şovdan başka bir şey olmayacağını söyleyen Bove, "ekolojinin bundan daha iyisini hak ettiğini düşünüyorum" dedi.
Açlık grevini durdurma şartı olarak da GDOlara teminat şartı isteyen Bove, Paris'in buna ilişkin mektubu AB'ye taşıması çağrısında bulundu. Bu teminat üye bir ülkede toplumun tüketimine açılan GDOlarin yasaklanmasının önünü açıyor. Sivil toplum örgütlerinin uzun süren eylemleri sonucu Fransız hükümeti 9 Şubat 2008'e kadar GDOlari askıya almıştı. Bu süre içinde yeni bir yasanın onaylanması bekleniyor. Bove, ancak şartlan yerine getirildiğinde greve son vereceklerini belirterek, "umarım bu en kısa sürede halledilir" dedi.
Sarkozy, geçtiğimiz aylarda GDOlari için kullanılan böcek ilaçlarının durdurulmasını istemişti. Ancak bu durum GDOlari kapsamıyor. Çevrecilerin karşı çıktığı genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri için Sarkozy 'geleceğin GDOsu' tanımını kullanıyor ve deneysel olarak kullanım hakkını savunuyor.

No comments: