Thursday, June 28, 2007

ÇOCUKLAR ÜZERİNDE DENEY YAPMAYA SON VERİN



Çeviri: Levent Kartal

1 Haziran Uluslararası Çocuklar Günü’nde Greenpeace aktivistleri çocuklar üzerindeki deneylere son verilmesi talebiyle Rusya Sağlık ve Sosyal Gelişim Bakanlığı’na geldi. Bakanlığın onayıyla hala çocuklara genetiğiyle oynanmış yiyecekler verilmekte. Greenpeace bakanlığın girişinde bir laboratuar kurdu. Sözde masanın üzerinde uyarılmış laboratuar faresi, kurbağa, tavşan ve… Ve bir çocuk… “Çocuklar Laboratuar Objesi Değildir!” diye okunuyordu “laboratuarın” yanındaki bir pankartta. Bakanlıktaki yetkililere çocukların laboratuarda kullanıldıklarını hatırlatmak için, bakanlığın merdivenlerine 50 tane cam kavanozun içine konulmuş oyuncak bebek bırakıldı.

Greenpeace aktivistleri Sağlık Bakanlığı’ndan Rusya’da GDO’ların yasaklanmasını istedi. Çocukların hayatını ilgilendiren bu ve diğer talepler protestolar sırasında bakanlık yetkilileri tarafından ele alındı. Rusya Greenpeace’ten GDO yiyecek kampanyacısı Natalia Olefirenko, geçen sene bebek mamalarında genler arası geçiş yasağının zorla kabul ettirildiğini, fakat el altından diğer şehirlerde hala deneyler yapıldığını söyledi. Rus çocukların sağlığı oldukça kötü durumda. Sağlık Bakanlığı’na göre, bebek ölümü oranı Avrupa seviyesine göre 4 kat fazlayken, çocukların % 70 inden fazlasının sağlık problemleri var. Genetiği değiştirilmiş yiyecekler durumu çok daha ileriye götürebilir.

Greenpeace, Rus Bilim Akademisi Beslenme Enstitüsü’ nün ( RAS) GDO’ nun güvenliği ile ilgili bulgularını ancak mahkeme kanalıyla elde edebildi.

Konuyla ilgili bulgular hiç de şaşırtıcı değil: Diğerlerine oranla genetiğiyle oynanmış türler daha az vitamin, daha az gerekli micro ve macro elementler, daha az yağlı asit içeriyor. Ayrıca, laboratuar hayvanlarının üstünde olumsuz etkileri var: Kanda ve idrarda kimyasal dengesizliklere ve böbrek yetmezliğine neden oluyorlar. Benzer bulgular bağımsız Rus ve Avrupalı bilim insanları tarafından da ortaya kondu. Yine de Sağlık Bakanlığı 16 genleri değiştirilmiş ürünün güvenilir olduğunu ve bebek mamasının da için de bulunduğu yiyecek üretiminde kullanılmasına izin verildiğini söyledi.

“Maalesef GDO güvenlik belgelerinin mahkeme kanalıyla yasaklanmasını savunmak çok zor. Greenpeace tüketici haklarını ve insan sağlığını korumak adına Federal Denetleme Servisine dava açtı, fakat yasal süreç illegal bir şekilde uzatılıyor” diyor Natalia Olefirenko ve ekliyor: “Yine de tüm Rus çocuklarını zalim bir deneyden korumak için federal düzeyde bir karara varılmalıdır”.

No comments: