Tuesday, April 24, 2007

TOHUM VE YAŞAM FORUMU 21-22 NİSAN 2007 TARİHLERİNDE İSTANBUL’DA YAPILDI



TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu ve GDO’ya Hayır Platformu tarafından düzenlenen Tohum ve Yaşam Forum’u 21-22 Nisan 2007 tarihlerinde İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası konferans ve toplantı salonlarında gerçekleştirildi.

Etkinliklerin ilk gününde iki panel düzenlendi. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu Sözcüsü-Hububat Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu’nun yönettiği ilk panelin konusu “Türkiye Tohumculuğunun Gelişiminin Tarihsel Analizi” idi. Panele konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kün, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren tohumculuk alanında faaliyet gösteren kamu kurumları, tohumculuk alanında yaşanan gelişmeler, önceki Tohumculuk Kanunu, yeni Tohumculuk Kanunu, siyasi iktidarların tarıma ve tohumculuk alanına bakış açıları, tohumluk üreten TİGEM’e bağlı Dalaman ve Yalova Tarım İşletmeleri örnekleri ve yapılması gerekenler konusunda bilgiler verdiler.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın’ın yönettiği ikinci panelin konusu ise “Tohumun Şirketleştirilmesi: Mücadele ve Deneyimler” idi. Panele konuşmacı olarak katılan Associazione Italiana per l'Agricoltura Biologica’dan (İtalya) Riccardo Bocci, Confederation Paysanne’dan (Fransa) Guy Kastler, Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos – COAG’dan (İspanya) Jose Manuel Benitez Castano hem ülkesel ölçekte hem de Avrupa Birliği Politikaları çerçevesinde tohum konusunu işlediler. AB ülkelerinin çiftçi örgütleri temsilcilerinin verdikleri bilgiler TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın, Çiftçi Sendikalarının ve GDOHP’nin Tohumculuk Kanunu karşısında gösterdikleri mücadelenin ne denli haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Etkinliğin ikinci gününde çalışma atölyeleri oluşturulmuştur. Sekreteryasını Prof. Dr. Tayfun Özkaya ile GDOHP Genel Koordinatörü Levent Gürsel Alev ile raportörlüğünü Öykü Özcinik’in yaptığı 1. Atölyede “Patentler, Fikri Mülkiyet Hakları ve Tohum”, sekreteryasını Tütün-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ile Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu ile raportörlüğünü Ayşen Eren’in yaptığı 2. Atölyede “Çiftçiler ve Tohum”, sekreteryasını Dr. Gökhan Günaydın ile Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile raportörlüğünü Mebruke Bayram’ın yaptığı 3. Atölye’de “Tohum, Tohumun Ticareti ve Tüketiciler” konuları detayları ile tartışılmış, çıkan sonuçlar her üç atölyenin birleştirilmesiyle tartıştırılarak bir sonuca ulaştırılmıştır.

Çalışmalara Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ve ziraat mühendisleri, Çiftçi Sendikaları Başkanları ve çiftçiler, GDOHP aktivistleri, ekoloji dernekleri temsilcileri katılmıştır.

Çalışma sonuçları 25 Nisan 2005 tarihinde saat 11:00 de Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin toplantı salonunda yapılacak basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.

No comments: